Gyártási folyamat

Gyártási folyamat

Minden termék elkészítéséhez többféle munkafolyamatot alkalmaz a mester:

Az első, egyik legfontosabb és legizgalmasabb lépés a tervezés. Itt dől el a darab formája, a csiszolás mintája, a csiszolási technika megválasztása. A készítő beleálmodja a még formátlan üvegdarabba a későbbi kristálycsodát. A minta és a technika kiválasztása alapján határozza meg a megfelelő csiszoló szerszám használatát is.

Második, a csiszolás. A csiszolást különböző profilú gyémánt csiszolószerszámmal végzik, a mintától függően, általában 5-6 féle szerszám szükséges a termék elkészítéséhez. Az ólomkristály kézi csiszolása rendkívül nagy koncentrációt igényel, egyetlen apró hiba tönkreteheti az egész darabot. Javítási lehetőség nincs. Ennél a folyamatnál nagy jelentőséggel bír a mester technikai tudása, gyakorlata, stílusa.

olomkristaly_gyartas_1Gyakran komoly fizikai erő is szükséges a munkához, hiszen a nagyobb daraboknál a csiszolás során nem csak a csiszolásra, annak mélységére, irányára, arányaira kell figyelni, hanem meg is kell tartani a súlyos kristályt. Legnagyobb szakmai kihívás a színes termék csiszolása.

A színes ólomkristály kétrétegű kristályból készül. Az alaprétegre, a fehér átlátszó formára még egy, színes réteget fújnak, így lesz még különlegesebb. A legtöbbször, rubin, kék, lila, fekete, zöld, sárga színekkel díszítik a kristályt.

 

olomkristaly_gyartas_2A színes áru csiszolásakor a mester nem tudja a mintát előre felrajzolni, mert, nem látni át a színköpenyen. Ezért a színes termékek csiszolása különösen bonyolult folyamat, csak aprólékos munkával készíthető el, és ebben az esetben minta nélkül, pusztán a fantáziára hagyatkozva jön létre a kristály remekmű.

A csiszolási munka egy vízszintes tengelyen rögzített gyémánt korongon történik, amely a csiszolás irányába forog a csiszolóval szemben, különböző fordulatokkal. Sebessége 1440-9600 fordulat/perc között változik.

Harmadik lépés a savazás: A megcsiszolt üveget egy speciális savfürdőbe kell helyezni, így érhető el a megfelelő csillogás.

A negyedik művelet a matt csiszolás. Ezt a műveletet akkor végzi a készítő, ha az árun valamilyen matt mintát is készít a savazás után. Ami már nem lesz savazva, tehát végleg matt marad.